הסיבות להתקפי חרדה – לא (רק) מה שחשבתם

November 18 2022doritr

אף על פי שכל אחד מאיתנו עשוי לחוות בשלב כזה או אחר בחייו התקף חרדה, בעיקר עקב לחץ נפשי, מסתבר שיש אנשים המועדים יותר להתקפי חרדה מאחרים.

טראומה מהעבר – אומנם התקף חרדה עשוי להיות קשור ללחץ נפשי או אירוע שטלטל אותנו רגשית לאחרונה, אך מסתבר שישנם אנשים שנוטים להתקפי חרדה בשל לחצים וטראומות שונות שהתרחשו עוד בימי הילדות.

גנטיקה – קיים בסיס גנטי מסוים להתקפי חרדה, בין אם מדובר בהתקפי חרדה חד פעמיים ובין אם מדובר בהתקפי חרדה מתמשכים (שידועים גם כ”התקפי פאניקה”). למעשה, קיים גן ספציפי בשם NTRK3 שבאחת מהגרסאות שלו התגובה לפחד היא קיצונית וקשה יותר.

ההערכה היא כי במקרים מסוימים התורשה הגנטית משפיעה כמעט כמו הסביבה: 40% אל מול 50% בהתאמה!

אמיגדלה – אמיגדלה היא האזור במוח שלנו שמגיב על פחד והוא חלק מהמערכת הלימבית. זוהי מערכת פרימיטיבית יותר אשר נמצאת אצל כל היונקים ולכן השליטה שלנו בה מוגבלת. מסתבר ששינוים במבנה האמיגדלה ובמיוחד אמיגדלה קטנה יותר עשויה ליצור נטייה מוגברת להתקפי חרדה.

שימוש בסמים – עובדה זו אולי פחות מפתיעה. יש אנשים שגם סמים “קלים” כמו מריחואנה עלולים ליצור אצלם התקפי חרדה, שלא לדבר על סמים קשים יותר וחומרים פסיכדליים כמו LSD. גם חומרים ממריצים, כולל קפאין וניקוטין בכמויות גבוהות עלולים להביא להתקפי חרדה.

מחלות נפש – מחלות נפש כגון פסיכוזה ואפילו נטייה ל-OCD (אובססיה) יכולים להביא להתקפי חרדה ומצבי חרדה קיצונים בתדירות גבוהה יותר.

כיצד ניתן להתגבר על התקפי חרדה מתמשכים?

טיפול פסיכודינמי – הטיפול הפסיכודינמי הוא הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי שנעשה על ידי פסיכולוג מומחה CBT חיפה או עובד סוציאלי קליני. היתרון בטיפול זה הוא בכך שמטפלים בגורמי החרדה הלא מודעים מהשורש ועל ידי כך מפחיתים את הנטייה לחרדה ומגבירים את תחושת הביטחון.

החיסרון של טיפול זה נעוץ בעובדה שהוא לוקח זמן, ועבור אנשים שסובלים מהתקפי חרדה בלתי פוסקים או פחד מהתקף החרדה הבא טיפול שכזה לא יביא הקלה מיידית.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול פסיכולוגי קצר מועד של 8 עד 16 פגישות (מספר חודשים). טיפול זה יוצא מנקודת הנחה שחלק גדול מהתקף החרדה מקורו בפרשנות אותו האדם נותן למצבים מסוימים בחיים. לדוגמה, אם התקף החרדה יקושר אצל המטופל לשהייה במקומות צפופים, הוא עשוי יהיה להיכנס להתקף חרדה רק מעצם המחשבה על כניסה למקום כזו.

לכן במסגרת הטיפול לומדים כיצד לתת פרשנות מחודשת לסיטואציות ומצבים בעייתיים שכאלו, ואפילו לסימפטומים עצמם, אשר לעיתים נתפסים כקיצונים הרבה יותר מכפי שהם באמת (“אני הולך לקבל התקף לב…).

לרוב מתרגלים גם תרגילי נשימה, מדיטציה וטכניקות הרגעה אחרות.

טיפול תרופתי – ישנן תרופות נוגדות חרדה שניתנות על ידי פסיכיאטר מומחה, אך התוצאה הטובה יותר מתקבלת בשילוב עם טיפול פסיכולוגי.

Share: