November 21 2022•doritr
קרדית האבק היא יצור מיקרוסקופי אשר אוהב מקומות חמימים ולחים. למרות שלא מדובר ביצור מסוכן או כזה שמעורר מחלות קשות (בדר"כ…), יש עליו לא מעט מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ!
קרדית האבק אומנם יכולה לגרום לאלרגיה עם תחושה נלווית של עקצוץ, אבל היא כשלעצמה אינה עוקצת ואינה טפיל. לכן היא גם לא מתיישבת או מתרבה בתוך הגוף שלנו… רבים מתבלבלים בין קרדית האבק לבין פשפשים שיכולים לגרום לתגובה אלרגית דומה וכמובן עוקצים בני אדם. ההבדל הוא שאת הפשפשים אפשר לראות בעין.
אומנם לעיתים נהוג לדבר על "אלרגיה לאבק", אך למען האמת לא מדובר באלרגיה לאבק עצמו, אלא אלרגיה לחלבונים ולהפרשות של הקרדית. למעשה מדובר באחת מהאלרגיות הנפוצות ביותר ששכיחה בערך בחמישית מן האוכלוסיה!
אלרגיה "פשוטה" לקרדית האבק יכולה לגרום לסימפטומים רבים ושונים כגון פריחה בעור, נזלת, גירוי בעיניים, גודש באף או שיעול. במקרה של אסטמה קיימת ישנם גם תסמינים נוספים וחמורים יותר : החל מלחץ וכאבים בחזה ועד לקשיי נשימה של ממש. תסמינים של קירור כמו למשל שיעול או צפצופים באוזניים גם הם יכולים להחמיר.
אנטי היסטמינים מהדור הישן אכן גרמו לתופעות לוואי וישנוניות שפגעו בשגרת החיים של מי שסבל מהאלרגיה. לעומת זאת, התרופות מהדור החדש יכולות להפחית את ביטוי האלרגיה ללא התופעות הנ"ל.
בכל מקרה, חשוב להיוועץ ברופא אשר יבצע בדיקה מדוקדקת לגורמי האלרגיה ויאשר כי אכן מדובר באלרגיה לקרדית האבק.
כפי שכתבנו בפתיחה, קרדית האבק אוהבת מאוד מקומות לחים וחמימים, ולכן נמצאת פחות באזורים קרים. יחד עם זאת אנחנו עדיין נחשבים למדינה חמה יחסית ולכן שום אזור בארץ אינו מוגן לחלוטין. גם בארה"ב שהיא מדינה בעלת אזורים שונים מאוד אחד מהשני מבחינת מזג אוויר ניתן למצוא את קרדית האבק באחד מבין 4-5 בתים.
אנחנו ממש לא היינו ממהרים להכניס מדביר הביתה, במיוחד כשקרדית האבק כנראה מתחבאת בלא מעט רהיטים ובין המצעים שלנו. ניתן להתגבר על קרדית האבק עצמה גם באופן טבעי. לדוגמה, לחמם את המצעים בטמפרטורה גבוהה, לנקות את הרהיטים בבית ביסודיות, לשאוב את הרצפה עם שואב אבק בעל מסנן חלקיקים HEPA ועוד.
כן ניתן להשתמש בהדברה טבעית שאינה מבוססת על כימיקלים. לדוגמה, באמצעות מכשיר קיטור חם ומבלי לגרום לנזק לשטיחים.